Bauch

Cart

apendiksiti: Ajo që duhet të dini

apendiksiti: Ajo që duhet të dini

Shtojca ndodh kur Shtojca bëhet e përflakur. Simptomat e hershme mund të ndryshojnë midis grupmoshave, dhe ato mund të ngatërrohen me simptoma të kushteve të tjera. Për t’i njohur ato.

Më së shpeshti ndodh gjatë viteve të adoleshencës dhe viteve 20, por mund të zhvillohet në çdo moshë. butoni i barkut që mund të zhvendoset drejt anës së poshtme të djathtë të barkut.

 • Nëse trajtimi për gaz nuk e zgjidh problemin, duhet të kërkohet kujdes i shpejtë mjekësor. Me apendiksit të dyshuar do të shkojë direkt në departamentin e urgjencës.
 • Trajtimi i hershëm është zakonisht i suksesshëm, por apendiksiti i patrajtuar mund të çojë në komplikime fatale.
 • Shtojca është e gjatë rreth 4 inç dhe ndodhet në anën e djathtë, të poshtme të barkut. Isshtë një copë indi në formë tubi që është e mbyllur në një skaj. Është ngjitur në cekum, një pjesë e një qese të zorrës së trashë, ose zorrëve të mëdha.

  Dhimbja e rëndë dhe e papritur e barkut është zakonisht simptoma e parë e apendiksit. fillon afër butonit të barkut. Ndërsa përkeqësohet, ka të ngjarë të zhvendoset në anën e poshtme të djathtë të barkut. . > kapsllëk ose diarre

 • pamundësia për të kaluar gazin
 • Ethet dhe të dridhura me shkallë të ulët
 • Një temperaturë midis 99 ° dhe 102 ° Fahrenheit
 • ënjtje në stomak
 • Dëshironi të keni një lëvizje të zorrëve për të lehtësuar sikletin
 • Sidoqoftë, këto simptoma shfaqen në vetëm 50 përqind të rasteve.

  disa Pacientët mund të përjetojnë simptoma të tilla si dhimbje në stomak shumë pak ose aspak. Të tjerët mund të kenë simptoma më pak të zakonshme. Mund të ketë butësi në të gjithë trupin, ose mund të mos ketë dhimbje. Nëse ndodh diarre, kjo mund të jetë një simptomë e një sëmundjeje tjetër. Grupmosha. Dhimbja e stomakut mund të jetë më pak e rëndë dhe më pak specifike. Simptomat e mundshme përfshijnë nauze, të vjella dhe ethe. Mund të ketë edhe disa dhimbje të shpinës ose krahut.

  Nëse ka dhimbje në stomak, kjo mund të rezultojë nga një gjendje tjetër. Dhimbja mund të jetë një simptomë e kushteve të tjera që duken si apendiksiti. Sëmundjet inflamatore të zorrëve (IBD), përfshirë sëmundjen e Crohn dhe kolitin ulcerativ

 • Stool, parazitët ose rritjet që bllokojnë pjesën e brendshme të shtojcës
 • Dëmtimi ose dëmtimi i barkut
 • Kur të shihni një mjek

  apendiksiti mund të jetë kërcënues për jetën, dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Ka të ngjarë të përkeqësohet sa më gjatë të lihet pa u trajtuar. Simptomat fillestare mund të ndjehen si gaz.

  Nëse ilaçet mbi-counter (OTC) nuk e lehtësojnë gazin, ose nëse ka dhimbje të rënda dhe përkeqësuese, individi duhet të shohë një mjek menjëherë. Mund të jetë e këshillueshme që të shkoni direkt në dhomën e urgjencës.

  Trajtimi i apendiksit sa më shpejt që të shfaqen simptomat do ta parandalojnë atë të përkeqësohet dhe të shkaktojë komplikime të mëtejshme. :

  Rishikimi i simptomave

  Pacientit do t’i kërkohet të japë detaje se cilat simptoma po përjetojnë, sa rëndë dhe për sa kohë.

  Rishikimi i historisë mjekësore të pacientit

  Për të përjashtuar çështje të tjera të mundshme shëndetësore, mjeku do të dëshirojë të dijë detaje në lidhje me historinë mjekësore të pacientit.

  Këto përfshijnë:

  • Anydo gjendje tjetër mjekësore ose operacione që pacienti ka ose ka pasur në të kaluarën
  • nëse pacienti merr ndonjë ilaç ose shtesa
  • Nëse pacienti pi alkool ose merr ndonjë ilaç rekreativ
  • në lidhje me dhimbjen e stomakut të pacientit. Ata do të bëjnë presion në ose do të prekin zona të caktuara të barkut. Mund të përdoren gjithashtu provime të legenit dhe rektumit. Një mjek gjithashtu mund të kërkojë mostra të gjakut ose urinës për të kontrolluar shtatzëninë https://harmoniqhealth.com/.

   Këto teste të imazhit mund të tregojnë:

  • Një shtojcë e zgjeruar ose e shpërthyer
  • Një bllokim brenda Shtojcës
  • Një abscesi

  Trajtimi

  Trajtimi normalisht fillon me antibiotikë dhe lëng intravenoz. Disa raste të buta të apendiksit mund të trajtohen plotësisht me lëngje dhe antibiotikë.

  Hapi tjetër më i zakonshëm është operacioni, i njohur si apendektomi. Heqja e shtojcës zvogëlon rrezikun e këputjes së tij. Trajtimi i hershëm është i rëndësishëm për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve, të cilat mund të çojnë në vdekje. Prerjet e vogla dhe përdorimi i mjeteve të veçanta për të hequr shtojcën përmes tyre.

 • Koha më e shkurtër e rikuperimit
 • Pacientët duhet të kufizojnë ushtrimin e tyre fizik për 3 deri në 5 ditë të para pas operacionit. > Kirurgët heqin shtojcën përmes një prerje të vetme të bërë në zonën e poshtme të djathtë të barkut. Kjo mund të jetë e nevojshme për një shtojcë të shpërthyer. ditë pas një operacioni laparotomie. 48 deri në 72 orë pasi të fillojnë simptomat. Infeksionet që mund të rezultojnë nga një shtojcë e shpërthyer përfshijnë peritonitin, një inflamacion i rreshtimit të barkut, ose një abscesi.

  Me trajtim të shpejtë, apendiksiti është i trajtueshëm, dhe rikuperimi është normalisht i shpejtë dhe i plotë. Me operacionin e hershëm, shkalla e vdekshmërisë është nën 1 përqind.

  pa operacion ose antibiotikë, për shembull, në zona të largët Shtojca shpërthen, kjo mund të çojë në komplikime, të tilla si abscesi ose peritoniti. Rimëkëmbja mund të jetë e gjatë në këto raste. Njerëzit e moshuar gjithashtu marrin më shumë kohë për tu rikuperuar.

  Lexoni artikullin në Spanjisht.

  • Gastrointestinal/gastroenterologji
  • dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  Loading...